Ook bekend als: Oyadomari Kanken

Toyama Kanken (1888-1966) begon zijn budoloopbaan als leerling van Itosu Yasutsune. Vanaf 1907 begon hij zelf les te geven in Itosu’s dojo als assistent-leraar, waarbij hij bijdroeg aan de verspreiding van kobudo op de scholen op Okinawa. Rond 1924 trok hij naar Taiwan, waar hij enige tijd in de leer was bij de meesters Cheng Tong-Tai en Lim Tung-Tong.

In 1930 verhuisde hij naar Tokyo, waar hij zijn eigen karate-dojo startte onder de naam ‘Shudokan’ (letterlijk: plaats voor het leren van de weg). Die naam werd later door zijn leerlingen gebruikt om Toyama’s stijl van karate te onderscheiden. Toyama zelf zou het daar niet mee eens zijn geweest; hij meende dat alle stijlen in principe gelijk waren, ongeacht de naam waar ze onder bekend waren.

Toch werd Shudokan-karate internationaal bekend, voornamelijk dankzij de All Japan Karate do Federation (AJKF). Toyama richtte deze organisatie in 1946 op, in de hoop het Okinawaanse karate te verenigingen met Japanse stijlen. Dat is hem zelf tijdens zijn leven niet gelukt. Na zijn dood namen zijn leerlingen de dojo over, en brachten het Shudokan-karate onder meer naar de USA.

Aan Toyama wordt onder meer de kata Tozan no kama toegeschreven. De meningen hierover lopen uiteen; het zou ook kunnen dat een ander Toyama hier verantwoordelijk voor was.

Bronnen: Heinze (2009).