Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu is een van de oudste Japanse krijgskunsten. Volgens de overlevering werd de ryu in 1447 opgericht door Izasa Ienao, een ervaren speer- en zwaardvechter. Sindsdien is Katori Shinto Ryu onafgebroken doorgegeven door zijn nazaten en opvolgers. In 1960 kreeg Katori Shinto-ryu als eerste krijgskunst de status van immaterieel cultureel erfgoed in Japan.

Katori Shinto-ryu leert je omgaan met met verschillende traditionele wapens, waarvan het zwaard (katana / bokken) het belangrijkste is. Daarnaast zijn er technieken met onder meer staf (bo), hellebaard (naginata), speer (yari), kort zwaard (kodachi) en zonder wapens (jiujitsu). Het grootste deel van de training bestaat uit vaste oefenvormen (kata) voor twee personen.

Binnen het Katori Shinto-ryu bestaan een aantal verschillende stijlen, geïnspireerd door grootmeesters die hun eigen interpretatie aan de kunst hebben gegeven. Deze stijlen hebben grotendeels hetzelfde curriculum, maar leggen net andere accenten in de uitvoering. Bij de Yugen Budo Shinkokai volgen we de Katori-stijl van Yoshio Sugino.