Ook bekend als: Itosu Anko / Shisu Anko

Itosu Yasutsune (1830-1916) is een van de bekendste en meest invloedrijke leraren uit de geschiedenis van Okinawa karate. Hij diende jarenlang als secretaris aan het hof van de koning van Okinawa, tot het Riukiu-koninkrijk in 1879 ontbonden werd en geannexeerd door Japan. Itosu verloor zijn baan en besloot zijn leven verder aan de krijgskunst te wijden.

In 1901 begon hij karateles te geven op de basisschool in Shuri. Om het voor jonge leerlingen makkelijker te maken, ontwikkelde hij een gesystematiseerd curriculum uit verschillende oudere kata’s. Zijn nieuwe kata’s waren veelal korter, eenvoudiger en ontdaan van gevaarlijke technieken. Later, in 1908, wist hij de overheid ervan te overtuigen om karate onderdeel te maken van het onderwijs op heel Okinawa.

Zijn aanpak leverde hem kritiek op van andere kobudo- en karateleraren, die vonden dat de krijgskunsten niet zomaar in het openbaar mochten worden doorgegeven. Sommigen stelden zelfs dat hij het traditionele karate verraadde. Maar Itosu zette door, en legde daarmee de basis voor het huidige karate als openbare en populaire sport. Hij leidde vele bekende karateka op, waaronder Funakoshi Gichin, die later het karate op het vasteland in Japan zou introduceren.

Van Itosu Yasutsune kennen we onder meer de volgende kata:

  • Tekki shodan tot sandan
  • Pinan shodan tot godan
  • Passai dai en sho

Bronnen: Bishop (1991), Heinze (2009).