De bo (ook wel kun of kon) is een houten staf. Het is het eerste wapen waar je bij ons mee gaat trainen. Het is ook het wapen dat het vaakst terugkomt in onze stijl. Dat is niet zo vreemd: houten stokken en staven worden al duizenden jaren als wapen gebruikt, op allerlei plekken in de wereld.

Wij trainen met een zogeheten roku shaku bo van 1.83m. Daarnaast kennen we technieken met de tanbo (30cm).

Je eigen bo?

Je kunt een bo kopen bij de meeste gespecialiseerde vechtsportwinkels of er een op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Als je zelf een bo aanschaft, let dan op het volgende:

  • De kwaliteit en prijs van het hout. Een (Japans) eikenhouten bo is heel sterk en gaat jaren mee, maar kost gemiddeld rond de 100 euro. Een vurenhouten stok van de bouwmarkt kost een paar euro, maar sneuvelt meestal na een paar maanden trainen. Daar tussenin heb je nog verschillende andere varianten. Welke je ook kiest: controleer altijd of de bo scheuren of beschadigingen heeft.
  • De dikte van het hout. Meestal heb je de keuze uit 2.4, 2.7 of 3.0 centimeter dikte. Voor kobudo kun je het beste 2.7 of 3.0 cm gebruiken.
  • De vorm van de bo. Bij kobudo wordt traditioneel een bo gebruikt waarvan de uiteinden taps toelopen, dus ga daarvoor als je de keuze hebt. Je kunt ook prima trainen met een bo die over de hele lengte dezelfde dikte heeft.
  • Hoe recht de bo is. Het liefst wil je een zo recht mogelijke bo. Maar hout is een natuurproduct, dus een bo kan een kromming hebben. Dit test je door hem op een vlakke ondergrond heen en weer te rollen. Als de bo dan niet op en neer gaat, is hij recht. Van een goede (eikenhouten) bo mag je verwachten dat hij recht is. Let hier dus op in de winkel of geef bij je online bestelling aan dat je een rechte wil (en stuur hem terug als hij erg krom blijkt te zijn).
  • De lengte van de bo. Standaard is een bo 1.83 meter, dus meestal heb je niet te kiezen. Maar als je hem zelf op maat laat maken (bijvoorbeeld bij de bouwmarkt) en je bent langer dan 1.83, dan is het handig om een bo van je eigen lengte te nemen.

Als beginner kun je het beste een bo bij de bouwmarkt halen. Daarmee kun je voor weinig geld uitproberen of je de sport leuk vindt.

Bewaren en vervoeren

Om te zorgen dat je bo lang mee gaat, kun je hem het beste:

  • liggend bewaren, en niet staand tegen een muur (dan wordt hij alsnog krom);
  • droog bewaren, en niet niet een klamme of vochtige ruimte (dan wordt hij ook krom, en heb je bovendien kans op schimmel of rot);
  • droog vervoeren, in een draagzak (te verkrijgen bij budosportwinkels of bij een handig familielid met een naaimachine).