De tonfa is een slag- en stootwapen waarmee je ook goed aanvallen af kan weren. Het wapen bestaat uit een stok die ongeveer even lang is als je onderarm en hand, met op driekwart van de lengte een handvat aan de zijkant.

Volgens de overlevering zouden tonfa zijn gebaseerd op het houten handvat van een rijstmolensteen. In kobudo en andere krijgskunsten gebruik je meestal twee tonfa tegelijkertijd. Tegenwoordig dragen politie-agenten in sommige landen, waaronder Amerika en Duitsland, soms ook een (kunststof) tonfa bij zich als wapenstok.

Tonfa-technieken in kobudo hebben veel overeenkomsten met karate. Door de tonfa bij het handvat beet te pakken en de lange zijde van het hout tegen je onderarm te klemmen, kun je vrijwel alle slagen en weringen uit het karate maken. Door de tonfa uit te klappen of bij de lange zijde beet te houden, zijn er ook allerlei zweepslag- en haaktechnieken mogelijk.

De tonfa is bij ons het tweede wapen waar je mee gaat trainen. Dit gebeurt vanaf je vijfde kyu (gele band).

Je eigen tonfa?

Tonfa’s zijn te koop bij de meeste vechtsportspeciaalzaken. Als je zelf tonfa aanschaft, let dan op:

  • De kwaliteit van het materiaal. Bij kobudo gebruiken we in principe houten tonfa. Als je de keuze hebt, kies dan voor eikenhout of harder. Zachtere houtsoorten zijn niet goed bestand tegen onze oefenvormen.
  • De lengte. Als je hem bij het handvat beet houdt, moet de lange kant net iets voorbij je elleboog uitsteken. Dan kun je de volle lengte van je arm gebruiken om te blokken, en ook stoottechnieken met je elleboog maken.
  • De vorm. Er bestaan verschillende soorten tonfa, met onder andere ronde, vierkante en platte uiteinden. Als beginner kun je het beste tonfa met ronde uiteindes kopen. Die zijn het lastigst om te gebruiken. Maar als je eenmaal om kunt gaan met ronde tonfa, kun je ook met alle andere vormen overweg.
  • Hoe vast het handvat zit. Er mag wel een beetje speling zitten op het handvat, maar het liefst zo weinig mogelijk.

Als je je tonfa eenmaal thuis hebt, is het verstandig om onder het handvat een dun spijkertje door de tonfa te slaan. Door lang trainen en hard contact kan het handvat namelijk los raken, met het risico dat je tijdens de training onbedoeld de helft van je tonfa de zaal in lanceert. Wel eerst even voorboren met een klein boortje voordat je de spijker slaat; dan voorkom je dat je het hout splijt.